WIE WE ZIJN

Over De Gele Plu


De Gele Plu maakt en verspreidt gele paraplu’s met positieve teksten en tekeningen. Wij bieden hiermee steun en stimulans aan iedereen die wil opkomen voor vrijheden en grondrechten. In het bijzonder willen wij de zichtbaarheid en verbinding van deze mensen vergroten. Wij stimuleren dit door op een liefdevolle, vreedzame en comfortabele manier uiting te geven, waarbij (politie-)agressie de rug toegekeerd wordt.

HET ONTSTAAN

“Er móét een manier zijn hoe we onze stem kunnen laten blijven horen.”

Op 24 januari 2021 was Welmoed Arkenaar opnieuw getuige van (politie-)geweld tijdens een manifestatie. De moed zakte vele demonstranten in de schoenen en dat maakte dat Welmoed ging zoeken naar een alternatieve manier om onze stem te kunnen blijven laten horen. Een manier waarbij agressie de rug toegekeerd kan worden, die voor iedereen mogelijk is (jong, oud, zwak, sterk, rijk, arm…), die comfortabel en leuk is, waarmee je niemand lastig valt en die niet verboden kan worden. Zodat demonstranten vol goede moed nog lang hun waarheid kunnen blijven uiten.

Ze begon te fantaseren over paraplu’s met liefdevolle symbolen en positieve teksten. Ze ging op zoek, dubde over een kleur en investeerde 26 januari al voorzichtig in een kleine bestelling. Zou dat lukken? Geholpen door vrienden en familie sloeg het onmiddellijk aan en was het direct al niet meer te stuiten. Een nieuwe manifestatie-trend was gezet en de geboorte van “De Gele Plu” was een feit. Een organisatie die razendsnel groeide en nog steeds groeit dankzij vele vrijwilligers.

Ondertussen zwermen duizenden Gele Plu’s door Nederland (en inmiddels ook daarbuiten). Tijdens manifestaties meanderen ze als een zee van geel door de straten. En tot onze verrassing bleek De Gele Plu ook een andere doelgroep aan te spreken: zij die niet naar demonstraties gaan, maar wel in het dagelijks leven willen laten zien waar ze voor staan.

Een bonte groep enthousiastelingen beschildert handmatig Plu voor Plu en zorgt dat ze bij de juiste mensen terecht komen. Een bezigheid die verbinding legt en blij maakt, een creatieve actie waarbij je moedig mee kunt doen zonder gelijk als een rebel vooraan op de barricades te moeten staan. Want geel is toevallig óók de kleur van lef, van leven en van zonnestralen.

 

ACHTER DE SCHERMEN

Het Kernteam

Binnen het team is een kernteam ontstaan toen Welmoed ondersteuning en feedback zocht bij haar taken om de organisatie te blijven runnen. Inmiddels is dit kernteam uitgegroeid tot een team van vier personen die wekelijks vergadert over het reilen en zeilen van de organisatie. Hier worden beslissingen genomen over inkoop, werkwijzen, logistiek, communicatie, promotie en alle andere bijkomende taken. We stellen ons graag aan u voor:

Het vrijwilligersteam

Welmoed is ooit als “eenmanszaak” begonnen met wat Gele Pluutjes uitdelen, ondersteund door enkele familieleden en vrienden. Inmiddels, we praten anno 2022, hebben we een team van ruim vijftig vrijwilligers! Verreweg de meeste mensen zetten zich in voor De Gele Plu als stifter en/of afhaalpunt, maar we kunnen ook niet meer zonder het secretariaat, social-media team, een adviseur, een grafisch designer, ICT’ers, en vele handen die lichter werk maken op alle denkbare vlakken.

Onze stifters kleuren mooie woorden en symbolen op onze Gele Pluutjes. De één maakt echte kunstwerken, waar de ander bergen plu’s maakt. De één stift in groepsverband en de ander gaat zelf thuis aan de slag. We vinden het belangrijk om een zekere kwaliteit in bestifte Gele Plu’s te waarborgen en laten daarom iedere stifter inwerken door een stift-instructeur. Zo zijn al onze stifters op de hoogte van de missie en visie van De Gele Plu. Ruim vijfentwintig van onze stifters zijn tevens afhaalpunt. Zij zitten verspreid over heel Nederland om zo het grootst mogelijke bereik te creëren.

Wil je ook graag een steentje bijdragen door Gele Plu’s te bestiften, of denk je ons op een andere manier te kunnen steunen, stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier! We kijken graag samen naar de mogelijkheden om kennis en kunde zo goed mogelijk in te zetten.

Sluit je aan bij De Gele Plu!

Word vrijwilliger, draag je Gele Plu of doneer en draag bij aan het vreedzaam uitstralen van verbinding voor vrijheid.

STICHTING

Met een doel voor ogen

Wij van De Gele Plu hebben transparantie en eerlijkheid hoog in het vaandel staan. Iets dat helaas nog steeds geen gemeengoed is in de wereld anno 2022. Dat moet anders! Omdat wij louter bestaan vanwege alle hartverwarmende en gulle donaties van jullie, is het niet meer dan logisch dat wij jullie laten zien wat er met jullie geld gebeurt en wat onze toekomstplannen zijn. Wij stellen hieronder dan ook de documentatie van de stichting openbaar, voor iedere nieuwsgierige om eens in te lezen. Heb je vragen of opmerkingen, voel je vrij ons een berichtje te sturen!

Hieronder vind je het financieel verslag van ons 1e jaar: 2021 (tot 16 december 2021, de dag dat wij een stichting werden). In dit verslag kan je onder andere teruglezen hoe veel geld wij mochten ontvangen, en waar wij het weer aan uitgaven (spoiler: veeeeel Gele Plu’s!). Verder zijn er enkele cijfermatige fun-facts terug te vinden over dit bewogen eerste jaar waarin wij enorm gegroeid zijn.

Hieronder vind je ons beleidsplan voor de periode 2022-2024. Sinds eind december 2021 zijn wij een heuse stichting geworden. Zo kunnen we op meer professionele wijze onze missie voortzetten. Wij hebben een beleidsplan opgesteld voor de komende 3 jaar. Op deze manier kunnen wij onze ideeën steeds toetsen aan ons beleidsplan om te zien of we op koers blijven. En zo kunnen jullie lezen over onze toekomstvisie om te kijken of dit resoneert met jullie.